Ruby programiranje za kretene – 1: So, let’s begin

1) So, let’s begin…

1.1) Inštalacija

Za MacOS & Linux

Če nisi srečnež z Macom ali pa Linuxaš boš rabil ruby tudi namestiti. Če pa imaš Maca imaš ruby že predinstaliran in ti je za zagon interpreterja v REPL zanki treba naklofat samo:
irb
v ukazno lupino. Nekatere  Linux  distribucije prav tako uletijo z že nameščenim rubyjem, tist, ki ga še nimate pa to itak znate narediti sami (saj si linuxaš, al kaj?!). Glej le da namestiš vsaj Ruby 1.9.1

Za Win namestitev:

Windows nesrečniki smo Ruby interpreter prisiljeni poinštalirat sami.
Še do nedavnega je bilo na Win treba najprej poinštalirat Ruby, nato pa še DevKit da je bil mogoč tudi prevod C kode, ki je kdaj potrebna za posamezne dodatke (knjižnice itd). Če se odločiš za to pot je najbolje da obiščeš RubyInstaller stran in poinštaliraš oboje.
Danes ta pot (načeloma) ni več potrebna saj so skup spravli paket, ki poleg obeh zgornjih paketov vsebuje tudi vse potrebno za delo z Ruby on Rails. Zato, ker najbrž nameravaš na dolgi rok naštudirat tudi Rails predlagam to pot.
1) Pojdi torej najprej na: http://railsinstaller.org/

2) Potegn dol RailsInstaller kit
3) Poinštaliraj in
boš poleg omenjenega postal še veseli ‘lastnik’ programov kot so Git (sistem za kontrolo programske kode – zelo uporabna zadeva. Mogoče boš še kaj naklofal na to temo) in SQLite (baza podatkov v obliki enga samega fajla), kakor tudi vmesnika za dostop do baze SQL severja in drugih avtomatično nameščenih knjižnic, ki znajo priti prav že kmalu.
4) zadeva ima da dela.

1.2) Prvi preizkus

Po uspešni namestitvi naj bi bil Ruby dostopen od kjerkoli na compu, zato zavihaj rokave, piči na start gumb->RailsInstaller in klikni Interactive Ruby.

Ima da se ti odpre okno v Command Promptu in reče neki podobnga kot:

irb(main):001:0>

Do istega REPL loopa lahko pride tudi s preprostim 
irb
natipkanim v Win Command Prompt.
irb oz. Interactive Ruby je t.i. REPL zanka v Rubyju. REPL je kratica za: Read, Eval(uate), Print in nato Loop. Preprosto to pomeni da ob vsakem stisku tipke ENTER:
najprej PREBERE kar si natipkal,
ta text izvede,
nato IZPIŠE rezultat,
in ponovi – t.j. čaka na naslednji ENTER.

Simpl, ne? Ampak REPL je genialna zadeva. Včasih je blo to na Commodorju 64 ali ZX spectrumu v 80-ih, le da je to delal v jeziku BASIC. Izhaja pa še od prej in sicer iz jezika LISP (kokr jez vem zgodovino), iz katerega Ruby jemlje kar nekaj pametnih! Lisp je zakon, btw!

Skratka to ti je osnovno orodje za delo v rubiju. Kle lahko v realnem času testiraš rezultat, preverjaš napake itd.

Najbolj simpl ga je preprosto uporabit za kalkulator:

irb(main):001:0> 1 + 5
=> 6
irb(main):002:0>

Od tu dalje se lahko špilaš sam, moj tutorial bo sedaj poskočil za 500 stopenj in postal
Ruby za pametne kretene!

Share if thou wilt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *